Wat is HSP

Wat is HSP / Hooggevoeligheid

Wat is hooggevoeligheid?

Deze vraag krijg ik best vaak. Zo ook afgelopen weekend tijdens een etentje. Toen werd er wat lacherig gevraagd of “overgevoelig” hetzelfde was en of niet alle vrouwen dan hooggevoelig waren. Uit onderzoek nlijkt dat 20% van de mensen hooggevoelig is. Zowel mannen als vrouwen.

Als je hooggevoelig bent, dan heb je een extra gevoelig zenuwstelsel. Het kan zijn dat je extra goed kunt horen en dus snel last hebt van harde geluiden of van veel verschillende geluiden tegelijk. Het kan zijn dat je extra goed kan zien, waardoor ieder detail, elke vorm, elke kleur en elke verandering je opvalt, of je hebt bijvoorbeeld snel last van fel licht. Ook kan het zijn dat je extra goed kunt ruiken. Hierdoor kun je erg gevoelig zijn voor allerlei geurtjes. Zoals stank, maar ook bijvoorbeeld parfum kan erg heftig voor je zijn. Ook je tastzin kan extra gevoelig zijn, waardoor je last hebt van labeltjes in je trui, schoenen of kleding die knelt, of synthetische stoffen. Ook pijnprikkels kunnen extra heftig zijn.

Wat bij hooggevoelige mensen ook het geval is, is dat hun zesde zintuig extra gevoelig is. Hierdoor voelen ze aan hoe andere mensen zich voelen, pikken ze feilloos de sfeer van een ruimte op, kunnen ze zich heel goed inleven in een ander en pikken ze subtiele signalen op.

Het kan zijn dat één van je zintuigen extra gevoelig is, het kan ook zijn dat er een paar of zelfs alle zintuigen extra gevoelig zijn. Dit betekent dat een hooggevoelig persoon veel extra prikkels binnenkrijgt. En zolang een hooggevoelig persoon dit niet beseft en niet weet hoe hij die extra prikkels moet verwerken, dan kan hij overprikkeld raken. Je raakt helemaal vol. Ook weet je op een gegeven moment niet meer welke gevoelens van jou zijn, en welke gevoelens je van je omgeving hebt opgepikt. Je voelt van alles, maar snapt er helemaal niks van. Wat ook logisch is, als het niet je eigen gevoelens zijn.

Maar…… als je hiermee leert omgaan, dan is hooggevoeligheid een enorme kracht. Want die extra prikkels, veranderen dan in extra informatie. Die je kunt gebruiken als dat nodig is, of die je kunt loslaten als het jou niet dient. Je kunt hier dan in kiezen.

Voor een hooggevoelig persoon is het belangrijk dat je leert je eigen gevoel en energie te onderscheiden van de energie van een ander. Ook is het belangrijk te leren je energetische grens te zetten, zodat niet zomaar alles bij je binnenkomt. Het is belangrijk dat je jezelf leert ontladen, om weer te ont-prikkelen. En het is belangrijk dat je voldoende rustmomenten inbouwt, om op te laden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *