Veel rationele mensen zijn eigenlijk heel gevoelig. Veel HSP-ers hebben al vroeg in hun leven hun hoogsensitieve vermogens uitgeschakeld. Daar waren hele begrijpelijke redenen voor, maar het is eeuwig zonde, want je gebruikt een belangrijk deel van je kwaliteiten niet of te weinig in je dagelijkse leven
Redenen om je gevoel niet te gebruiken:
Heftigheid van gevoelens
Een reden kan zijn dat het voelen van emoties zo hard binnen komt, dat je als kind niet goed wist wat je er mee aan moest. En als je hier als kind niet goed in begeleid wordt, is het logisch dat je jezelf gaat beschermen tegen de heftigheid door je af te sluiten van je emoties en gevoel.
Gevoeligheid werd bestempeld als overgevoelig
Een andere reden kan zijn dat je als kind negatieve reacties op je gevoeligheid ontving. Je ouders bijvoorbeeld die vaak reageerden met “stel je niet zo aan”, “doe eens gezellig mee”, “het valt wel mee, dat kun je best”, “je gaat ook altijd huilen”. Een kind heeft razendsnel door wat er van hem verwacht wordt, dus ga je dit gedrag proberen te verbergen en te voorkomen.
Twijfel door onjuiste feedback op gevoeligheid
Nog een reden kan zijn dat je verwarrende feedback krijgt op wat je aanvoelde, waardoor je je gevoel niet meer vertrouwde. Als je bijvoorbeeld voelde dat je moeder verdrietig was, maar ze zei dat er niks aan de hand is, dan ga je als kind aan jezelf en je waarnemingsvermogen twijfelen. Je ziet het toch? Maar blijkbaar zie je het verkeerd.
Verwarring door overnemen van emoties
Daarnaast nemen veel HSP-ers gevoel van anderen over, zonder dat ze daar erg in hebben. Hierdoor begrijp je niet meer wat je voelt en lijkt het dus dat je niet kunt vertrouwen op je gevoel.
Compensatie: schiet in je hoofd
Veel mensen compenseren dit, door in hun hoofd te gaan zitten, alles te beredeneren en als ze er niet uitkomen, dan nog harder na te denken. De aanname is waarschijnlijk dat dit objectief is, veilig is en grip geeft op de situatie. Ze blijven vooral op mentaal niveau naar de oplossingen en antwoorden zoeken.
Rationaliteit wordt bovendien gestimuleerd en geprezen in onze maatschappij en dat begint al in groep één van de basisschool. Dus zeker als je naast je gevoeligheid ook aanleg hebt voor denken, logica, patronen en structuur, dan is de switch van voelen naar denken zo gemaakt.
Maar uiteindelijk loop je vast als je alleen vanuit je hoofd leeft. Want de belangrijkste vragen kun je niet met je hoofd beantwoorden. Je gevoel geeft namelijk feilloos aan, wat in jouw belang is, waar jouw grenzen liggen, waar je verlangens liggen en welke richting je uit wil. Daar kan geen beredenering tegen op.
Oplossing: breng denken en voelen in balans
De oplossing zit niet in denken of voelen, maar in het in balans brengen van die twee. Het één kan niet zonder het ander. Met je gevoel bepaal je de wat en met je denken de hoe. Dus maak verbinding met je gevoel, geef je emoties de ruimte en ga voelen wat jij nu echt wilt.
En al die mitsen en maren die je hoofd dan direct bedenkt over waarom dat wel of niet kan, wel of niet verstandig is, of waarom dat veel te eng is, die parkeer je even, met veel liefde.
Als dit je lukt, zal het je leven niet alleen een stuk plezieriger maken, het wordt ook allemaal stukken makkelijker.
Wil je daar mee aan de slag, maar weet je niet waar je beginnen moet, dan help ik je daar graag bij. Je kunt nu een gratis gesprek plannen met mij, waarin we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.