Gedachtekracht

Onbekend maakt onbemind – dus leer jezelf kennen

Onbekend maakt onbemind

Deze uitdrukking kent iedereen, maar wat houdt het in? Het betekent dat we geneigd zijn iets dat we niet kennen of niet begrijpen af te wijzen. Gewoon door een gebrek aan kennis en begrip. Hierdoor zegt ons oerinstinct: blijf er maar weg, het is onbekend, dus er is mogelijk gevaar.

Dit slaat meestal op een ander, maar ik ben tot de conclusie gekomen, dat dit ook geldt voor onszelf. Ik merkte het bij mezelf en ook bij mijn klanten.

Als je jezelf niet goed kent, niet goed weet wat je behoeftes zijn, niet weet wat je drijfveren zijn, niet weet wat je waard bent en je uitdagingen niet scherp hebt, dan is het gevolg dat je jezelf gaat afwijzen. Je snapt niet waarom je denkt wat je denkt en doet wat je doet. En waarom je steeds op hetzelfde punt beland. Je gaat vergelijken met een ander en je gaat jezelf veroordelen, en de ander wellicht ook.

Zelfkennis is voor de ziel, wat een koud bad is voor het lichaam. Bij beide is de eerste gewaarwording schrik, terwijl de tweede van opfrissende en kracht gevende aard is.
-Mena Elisabeth Cremer Eindhoven-

Leer jezelf kennen

Als je de weg naar binnen gaat, en dan heel eerlijk naar jezelf durft te kijken, dan ga je jezelf begrijpen. Je gaat patronen herkennen en begrijpen. Je ontdekt (overlevings)mechanismen, en onbewuste overtuigingen die je handelen en denken bepalen. En vanaf dat moment kun je dit gaan veranderen. Want er komt bewustzijn op, je wordt dan bewust onbekwaam en van daaruit kun je de stappen maken die nodig zijn om uiteindelijk bewust bekwaam te worden. Je zal door inzeicht en zelfkennis komen tot zelfacceptatie en zelfliefde. En vanuit die verbinding met jezelf, kun je ook in liefde verbinden met een ander.

 

De kracht van Affirmaties

In dit hele proces kunnen affirmaties (positieve zinnen) goed helpen. Het helpt je denken te transformeren en te helen, waardoor je acties zullen volgen.

Ik gebruik zelf regelmatig de “scientific prayers” uit het boek “I AM – Woorden met helende kracht” van Susan Shumsky. Deze zijn in het Nederlands vertaald door Marjolijn Loderichs. Onderstaande prayer / affirmatie vind ik een hele mooie. Probeer hem zelf ook maar eens een tijdje uit en ervaar wat het effect is.

66- Zelfacceptatie

IK BEN volmaakt, compleet en heel.
Er ontbreekt niets aan mij.
IK BEN voldoende en genoeg, precies zoals IK BEN.
IK BEN zoals het goddelijke mij heeft geschapen.
Puur en volmaakt in elk opzicht.
Ik vind mijzelf leuk, ik hou van mijzelf.
Ik accepteer mezelf, ik omhels mezelf.
Ik hoef niets te veranderen.
Ik ben een uniek origineel.
Volmaakt, compleet en heel.
Dank u, I AM, en ZO IS HET

Uit “I AM – Woorden met helende kracht” van Susan Shumsky

Ik vind het leuk om te horen wat je er van vindt en hou dit voor jou werkt, of hoe deze prayer je bevalt, dus laat een comment achter als je wil.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *