hooggevoelig en rust

Nu alles weer opengaat: hoe blijf je uit de ratrace?

Hooggevoelige mensen gebaat bij noodgedwongen pas op de plaats.

Je kunt er van zeggen wat je wil, maar menig hooggevoelig mens was gebaat bij de pas op de plaats die we afgelopen anderhalf jaar noodgedwongen hebben gemaakt. Een onderbreking van de dagelijkse ratrace. Adempauze. Heerlijk. Ikzelf ben ook zo’n iemand.

Ik heb zóveel vrouwen gesproken die het heerlijk vonden dat er niet meer zoveel hoefde. Dat de weekend schema’s van sportende kinderen, verjaardagsverplichtingen en andere sociale afspraken vervielen. Dat er tijd was om bij te komen. Tijd om met je gezin door te brengen. Niet naar een pretpark, maar een wandeling in de natuur.

 

(gedeeltelijk) Thuisonderwijs zegen voor hooggevoelige kinderen

Ook het thuisonderwijs werd als zeer prettig ervaren door veel hooggevoelige kinderen. Vooral die periode in kleine klassen met om de dag naar school was een echte win-win situatie voor velen.

Ik merkte dat mijn kinderen echt weer moesten schakelen toen ze iedere dag naar school moesten en weer in volle klassen met 30 kinderen moesten. Te veel prikkels zeiden ze letterlijk. Tegenzin om weer naar school te gaan. Nog moe van de vorige dag. Nu, na een paar weken gaat het weer goed. Ze zijn er weer aan gewend.

Maar dit heeft mij doen beseffen hoe gespannen het elastiekje voor die periode altijd heeft gestaan. Bij mijn ene dochter was dat altijd al duidelijk, die heeft al heel haar leven “bijkom-dagen” nodig. Maar bij mijn andere dochter was mij dat voorheen niet duidelijk. Die ging over het algemeen met plezier naar school. Maar nu was ook bij haar het elastiekje bijna niet meer opnieuw zo ver op te rekken.

Hou je goeie gewoontes vast, ook al is de verleiding groot

Het is goed als ouder om dit te beseffen als dit bij je kind speelt. En wellicht speelt er bij jezelf iets vergelijkbaars. Nu in sneltreinvaart alles weer opengaat is de verleiding enorm groot om overal vol in te springen. IK merk bij mezelf ook enerzijds een groot verlangen tot contact, tot actie, tot beleving. En anderzijds voel ik heel duidelijk dat ik niet meer terug wil naar hoe het was, naar hoe vol wij onze agenda planden.

Dus bedenk goed wat je zo fijn vond aan afgelopen anderhalf jaar en kijk hoe je dat kan vasthouden. Blijf een paar dagen per week thuiswerken, plan familietijd in het weekend om bijvoorbeeld een spelletje te doen, plan niet te veel afspraken. Blijf een paar keer per week wandelen, al is het maar een wandelingetje van 20 minuten na het avondeten.

Begeleid je kinderen hier ook in. Kinderen voelen over het algemeen heel goed aan wat ze zelf nodig hebben, maar maak ze daarvan bewust door vragen te stellen.

Ik vind het leuk om te horen wat werkt voor jou 😊.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *