je eigen frequentie

Mijn grootste eyeopener t.a.v. HSP

Mijn grootste eyeopener t.a.v. HSP

Hooggevoeligheid is een kracht. 100% zeker. Maar ik moet eerlijk zijn, zolang ik niet bekend was met HSP, heb ik er ook veel last van gehad.  In dit blog wil ik ingaan op één van de kenmerken die veel HSP’ers hebben en die voor mij achteraf gezien voor de grootste verwarring zorgde over wie ik ben en wat ik wil en dus ook de grootste eyeopener was, toen ik het doorkreeg.

Hoogsensitieve personen voelen anderen niet allen aan, maar veel  HSP’ers nemen de gevoelens van anderen over. Dit gaat onbewust en dit gaat snel. Misschien heb je wel eens gemerkt dat na een ontmoeting met iemand, of na in een bepaalde ruimte te zijn geweest, je humeur heel anders is dan daarvoor. Grote kans dat je iets van iemand anders hebt overgenomen.

Mensen dragen allemaal hun eigen energie en uitstraling bij zich. Dit maakt dat je je bij de ene persoon op je gemak voelt en bij de andere persoon op je hoede bent. Met ruimtes is dit hetzelfde.

Iedereen heeft haar/zijn eigen "radiofrequentie"

Ik vergelijk het wel eens met een radio. Iedereen heeft haar/zijn eigen zender, en zendt uit met haar/zijn eigen golflengte, oftewel frequentie. Een HSP-er kan heel makkelijk intunen op de golflengte van de radiozender van een ander. En daarmee kan zij/hij precies aanvoelen wat er speelt bij iemand, zelfs als er niks gezegd wordt. Super handig, geen enkel probleem. Behalve…… als je dit niet doorhebt en daardoor niet weer terug afstemt op je eigen radiozender en eigen frequentie. Dan blijf je onbewust hangen in de energie van de ander.

En dat is precies wat er bij veel (onbewuste) HSP’ers gebeurt. Je blijft hangen op de radiofrequentie van iemand anders en dat kost energie. Kun je voorstellen wat er gebeurt als je niet één, maar meerdere mensen per dag ontmoet. Of als je je in een groep bevindt. Je krijgt een bak aan informatie via al die radiozenders. Alleen besef je niet dat dit de energieën van andere mensen zijn. Je denkt dat dit allemaal van jou is, want je voelt het in je eigen lijf en hoofd. En de gevoelens van anderen voelen net zo echt als jouw eigen gevoelens, dus je denkt dat het jouw eigen gevoelens zijn.

Verwarring over je gevoelens en je gedachten

Kun je je voorstellen dat dit enigszins verwarrend kan zijn? Waarom voel jij je nu zo rot? Want vanochtend was je nog heel vrolijk en was er niks aan de hand. En waarom ben je nu toch zo moe? Iedereen kan dit aan, waarom word jij dan zo moe van andere mensen? En als mensen je vragen wat je ergens van vindt, dan breekt het zweet je uit. Je vindt er van alles van en tegelijkertijd ook niks. Alles loopt door elkaar, argumenten voor en tegen, je bekijkt alles vanuit alle kanten en kan overal in meevoelen, waardoor je uiteindelijk niet meer weet wat je nou echt vindt. En je hoofd maalt maar door.

Logisch ook, want eigenlijk heb je continu meerdere radiozenders door elkaar aanstaan, het is een kakofonie, iedereen praat door elkaar, je verstaat niet wat er wordt gezegd, je hoort tegenstrijdige dingen, het is veel, het is van de hak op de tak en niet te volgen. Terwijl jij denkt dat je alleen naar je eigen radiozender aan het luisteren bent. Dan wordt het dus chaos in je hoofd, je begrijpt jezelf niet meer.

Afstemmen op mijn eigen frequentie

Toen ik doorkreeg hoe dit bij mijzelf  werkte en wat de gevolgen waren, was dat best een shock.

Gelukkig hoeft het niet zo te blijven. Nu kan ik onderscheid maken tussen de verschillende radiozenders en kan ik daarna altijd weer terug zappen naar mijn eigen radiofrequentie. Ik weet hoe ik mijn energie hoog hou en niet blijf hangen in de energie van de ander. Af en toe gebeurt het me toch, maar dan wordt ik me daar vrij snel bewust van en weet ik hoe ik daar uit kan stappen.

Gewoon gelukkig met mijzelf

Het geeft mij helderheid, ik heb weer zicht gekregen op wie ik ben in dit geheel en wat ik wil. Ik hoor mijn eigen radiozender steeds duidelijker en luider. Ik verlies veel minder energie dan vroeger door het niet langer versmelten met de energie van anderen. En als het toch gebeurt, kan ik mijzelf weer snel ontladen en opladen.

Andere voordelen die ik ervaar nu ik alleen nog maar op mijn eigen radiozender bent afgestemd is, dat ik veel makkelijker keuzes kan maken, dat mijn hoofd rustiger is, dat ik veel positiever over mijzelf denk en misschien wel de belangrijkste: dat mijn zelfvertrouwen steeds verder groeit, omdat ik weet wie ik ben en wat ik wil en ik gewoon gelukkig ben met mezelf.

 

Ik heb er al eerder een blog over geschreven met uitleg over HSP, die kun je hier vinden https://hartsbewustzijn.nl/wat-is-hsp-hooggevoeligheid/

Mocht je vragen hebben of dingen herkennen bij jezelf, dan mag je contact met me opnemen via de website. En mocht je er voor jezelf mee aan de slag willen, dan kun je een gratis oriëntatiegesprek aanvragen met mij.

Hartegroet,

Marieke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *