perfectionisme en Controledrang

Ik ben een expert in Perfectionisme en Controledrang

perfectionist en controlfreak

Tot een zeer recent verleden, was ik een echte perfectionist en ook nog eens een controlfreak. Een heerlijke combinatie die me in combinatie met mijn doorzettingsvermogen en veerkracht veel heeft gebracht. Het ene doel na het andere doel werd door mij bepaald en behaald. Ik hopte van prestatie naar prestatie. Of dat nou was op school, sport, studie of werkvlak. En daarbij wilde ik ook altijd graag bij de besten van de groep horen, wat meestal lukte. Ik nam overigens niet de tijd om te genieten, want het volgende doel was al weer in zicht en moest nagejaagd worden.
 
 

het loste mijn probleem niet op

Totdat ik merkte, dat ondanks alles wat ik deed, hoe goed ook, ik me niks beter ging voelen over mezelf. Ik bleef aan mezelf twijfelen. Ik ontdekte dat mijn drijfveer voor deze prestatiedrang het krijgen van bevestiging was en het gevoel “goed genoeg” te zijn. En dat ik eigenlijk op zoek was naar, zelfvertrouwen en zelfliefde. Gewoon mogen zijn wie ik ben.
 
Ik besefte: op deze manier ga ik dat nooit bereiken. Sterker nog, door mijn perfectionisme en controledrang kreeg mijn innerlijke criticus vrij spel om mij te pas en te onpas te bekritiseren, mijn twijfel te voeden, mijn zelfvertrouwen te ondermijnen en mijzelf af te wijzen. Het had dus een averechts effect.
 
 

Door los te laten kreeg ik grip

Sinds ik dat besef en daarmee aan de slag ben gegaan is mijn leven een stuk fijner geworden. Ik ben minder streng voor mezelf, ben mezelf veel meer gaan waarderen en ik ben rustiger geworden in mijn hoofd. Ik leef niet meer van doel naar doel, maar geniet van wat er gebeurt en laat me meer leiden door wat er op mijn pad komt. Ik kan nu zeggen: Ik ben “gewoon gelukkig met mezelf”.
 
Natuurlijk ervaar ik nog steeds wel eens een gebrek aan zelfvertrouwen en op die momenten komen mijn perfectionist en innerlijke criticus ook meteen weer om de hoek kijken, die smullen hier namelijk van. Maar ik blijf nu met mildheid naar mezelf kijken in plaats van dat ik mezelf afwijs.
 
Wil jij dit ook, neem dan contact met me op. Ik begeleid je graag in dit proces.
 
Liefs Marieke
💜

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *