Geluk is een keuze

Geluk is een keuze

Geluk is een keuze!

Misschien denk je: Dat is niet waar! Want ik ken heel veel mensen die zich ongelukkig voelen, omdat ze ziek zijn, of niet zoveel geld hebben, of die een ongeluk hebben gehad of die gewoon altijd pech hebben. Daar hebben ze toch niet zelf voor gekozen?

En toch ben ik van mening dat geluk een keuze is. Geluk is voor mij niet de Jackpot winnen, dat vind ik mazzel. Geluk is voor mij vrede ervaren. Geluk heeft niet te maken met wat je overkomt, maar met hoe je daar mee omgaat en waar je je aandacht op richt.

Geluk heeft een aantal ingrediënten, waarvan ik er hier een paar belangrijke bespreek.

ACCEPTATIE

Alles begint met acceptatie. Acceptatie van de situatie waarin je zit, acceptatie van waar je nu staat in het leven en misschien wel de belangrijkste: acceptatie van jezelf.

Je kunt pas iets veranderen als je eerst accepteert waar je nu bent. Het is zoals het is. Het is goed dat je beseft dat waar je nu staat, een gevolg is van al je (onbewuste) keuzes in je leven. Ook als je niet hebt gekozen, is dat een keuze.

Zolang je je ergens tegen verzet of de feiten niet accepteert, staat dat je geluk in de weg. “Moet ik dan alles maar goedvinden en me daar bij neerleggen?” hoor ik je denken. Nee hoor, alles goedvinden en je er bij neerleggen is wat anders dan acceptatie. Je moet accepteren wat ís en van daaruit kun je handelen.

DANKBAARHEID

Dankbaarheid is samen met liefde het krachtigste van alles. Als je je geluksgevoel wilt vergroten, is het raadzaam om dankbaarheid te gaan beoefenen door iedere dag stil te staan bij de dingen waar je dankbaar voor bent. Dit verlegt je focus van wat er ontbreekt of mankeert naar wat er wél is. Dankbaarheid brengt je in een positieve mindset. En vanuit een positieve mindset krijg je meer voor elkaar dan vanuit een negatieve mindset. Benoem aan het eind van iedere dag 5 dingen van die dag waar je dankbaar voor bent. Dit kunnen ogenschijnlijk kleine dingen zijn: een gesprek, een glimlach, een wandeling in de buitenlucht, een tekening van je kind, een nieuw inzicht of bijvoorbeeld iets wat je hebt gedaan waar je al lang tegen aan hikte. Het kan van alles zijn. Het is ook heel leuk om dit dagelijks met je hele gezin te doen, bijvoorbeeld bij het avondeten. Ga het maar eens een tijdje doen en kijk wat het effect is.

VERANTWOORDELIJKHEID

Het gaat erom dat je verantwoordelijkheid neemt voor jezelf, voor je leven, maar ook voor je gedachtes. Jij bent de enige die verantwoordelijk is voor jouw leven en hoe jij je voelt. Jij bent ook de enige die daar wat aan kan veranderen. Jij moet zelf zorgen dat je het werk doet dat nodig is om je gelukkig te kunnen voelen. Onderneem dus de juiste acties. En neem verantwoordelijkheid voor je gedachtes. Als je merkt dat je negatief denkt, over een situatie of over jezelf, neem dan de verantwoordelijkheid om deze gedachtes te stoppen. Ze helpen je niet. Neem verantwoordelijkheid. Een ander kan jou niet gelukkig maken. Al kan een ander je daar natuurlijk wel in begeleiden en je handvatten aanreiken, zoals ik bij mijn coachklanten doe. Het mooie van dat je zelf verantwoordelijk bent, is dat je er dus ook zelf grip op hebt. Jij bepaalt. Alleen jij.

VERLANGEN

Vanuit de acceptatie van het nu en de dankbaarheid voor alles wat het leven je biedt, heb je de verantwoordelijkheid om je verlangen na te streven. Je zielsverlangen. Het ervaren van geluk, het verder ontwikkelen van jezelf als mens, in al je rollen en in je diepste zijn. Dat je leeft vanuit dankbaarheid wil niet zeggen dat je niet mag verlangen naar meer of anders. Jij bent zelf verantwoordelijk en je mag altijd meer moois voor jezelf verlangen. Meer liefde, meer verbinding, meer heling, meer persoonlijke groei. Je bent het aan jezelf verplicht om je mooiste leven te leven en je zielsverlangen na te streven. Je zielsverlangen geeft je richting. Weet jij eigenlijk wat jouw (ziels)verlangen is?

VERTROUWEN

Op het moment dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor je leven en voor jezelf (vanuit je zielsverlangen), dan mag je erop vertrouwen dat het universum voor je gaat werken. Energie volgt aandacht. Je mag erop vertrouwen dat je onderdeel bent van iets groters en dat alles met een reden gebeurt. Het leven reikt je lessen aan. Sommige zijn fijn, sommige zijn minder fijn of zelfs heel pijnlijk of verdrietig. Sommige lessen komen vaker terug. Maar vertrouw erop dat ze altijd in jouw hoogste belang zijn, ook al zie je niet altijd hoe. Energie volgt aandacht. Vertrouw op het grotere geheel. Maar vertrouw ook op jezelf, onderschat je eigen rol in dit grote geheel niet.

En hoe deze dingen samenwerken is ingewikkeld, zeker als je hier nog niet bewust mee bezig bent. Met dat ik dit opschrijf komt mijn ratio al met de eerste bezwaren:

  • Als mij iets overkomt waar ik niet blij mee ben: is dat dan een onderdeel van het grotere plan of is dat omdat ik niet genoeg verantwoordelijkheid heb genomen voor mezelf?
  • Als ik alles moet accepteren, hoe verhoudt zich dat dan tot dat ik dingen wil veranderen en daar zelf verantwoordelijkheid voor moet nemen?
  • En als er een groter plan is, heeft het dan überhaupt wel nut om dingen proberen te veranderen, want blijkbaar is toch alles al voorbestemd.
  • En hoe kan ik dankbaar zijn voor vervelende dingen? Ik voel zoveel onrecht!

Dit zijn allemaal vragen die mijn hoofd stelt. Mijn ego. Mijn ratio. Het stukje in mij dat vindt dat het alles moet begrijpen en dat dingen alleen waar zijn als ze logisch te verklaren zijn. Maar als ik naar mijn gevoel durf te luisteren en heel eerlijk ben naar mijzelf, dan hoor ik de stem van mijn intuïtie en weet ik per situatie waar het onder valt en zijn die vragen niet belangrijk meer. Probeer maar eens of jou dat ook lukt. En als het niet lukt, probeer het dan gewoon nog een keer. En nog een keer….. En nog een keer.

En soms moet je accepteren dat je nog even niet weet waarom iets gebeurt. Ik vertrouw er dan op dat het in mijn hoogste belang is en dat het hoe en waarom nog wel duidelijk zal worden. Of niet. Maar als je je bewust wordt van deze ingrediënten en je gaat ze toepassen in je leven, dan zal je gevoel van geluk toenemen. En misschien ontdek je nog wel meer ingrediënten.

1 gedachte over “Geluk is een keuze”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *